Уран е седмата планета от Слънчевата система. Открита е през 1781 година и се вижда се от земята без телескоп. Тя е четвъртата по големина в Слънчевата система. Уран представлява леден гигант, тя е най студената планета в слънчевата система, като минималната температура е -224 градуса. Ето какво представлява Уран заснет от Вояджър 2. Синьозеленият цвят на планетата се дължи на метана в атмосферата ѝ. Атмосферата на Уран съдържа водород, хелий, амоняк, метан и вода. Водата е в ниските облаци, а метанът в най – горния слой. Вътрешността на планетата е съставена от лед и скала. Бошуват ветрове със скорост до 900 км/час.

Подобно на другите гиганти Уран има пръстени и многобройни луни. Тя има уникална конфигурация, защото нейната ос на въртене е наклонена настрани, почти в равнината на неговата слънчева орбита. Северният и южният му полюс лежат там, където на другите планети е екватора. Или най - характерната черта на Уран е наклонът на неговата ос на въртене от почти 90 градуса. Вследствие на това в дадени части от нейната орбита един от полюсите е обърнат директно към слънцето, докато другият остава в постоянна сянка. Да се определи кой от полюсите на планетата е южен и кой северен е предмет на известни спорове в научните среди. В резултат на необичайната спрямо другите планети ориентация, полюсите на планетата получават повече слънчева енергия, отколкото биха получили при умерени наклони на оста на въртене. Независимо от това температурата на екватора на Уран е по-висока от тази на полюсите, поради неизвестен механизъм за преразпределение на топлината, била тя от вътрешността на планетата или от Слънцето. Относно причината за големия наклон на оста на въртене се предполага, че тя е сблъсък с голяма по размери протопланета скоро след формирането на Уран. Диаметърът на Уран е четири пъти по – голям от земния, а масата му 14,5 пъти повече. Диаметърът му е над 51 000 километра. Отдалечена е на 2,9 милиарда километра от слънцето. Разстоянията стават много големи и затова те се измерват в астрономически единици. Една астрономическа единица е разстоянието от земята до слънцето. Значи Уран е отдалечена на почти 20 астрономически единици от слънцето. Прави една обиколка около него за 84 земни години. Или една година на Уран е 84 земни години, а денят там продължава 42 години. Уран има фини пръстени, съставени от прах, лед и скали с диаметър до 10 метра. Притежава 27 луни, Петте от най – големите са Ариел, Умбриел, Титания, Оберoн и Миранда.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok