Интернет е може би най – свободното място в света в момента. Там има всичко, за което можете да се сетите. Тази свобода си има е цена. В онлайн пространството е пълно с всякакви мошеници и измамници възползващи се от елементарни грешки, които допуска всеки от нас. Често не осъзнаваме, че нещата, които правим в интернет могат да застрашат смартфона и компютъра ни, а от там и нас самите. Щом става въпрос за сигурността в интернет, това, което не знаете може да ви навреди. Ето някой често срещани онлайн дейности, които биха могли да ви направят уязвими.
1. Използване на обществени wi-fi мрежи. Например сме седнали в кафе с приятели и се свързваме с някаква мрежа. Нещо, което правим всички без да осъзнаваме, че това крие опасности за устройството ни. Използването на обществени уай –фай мрежи може да изложи лаптопа, смартфона или таблета ви на редица атаки. Когато се свързвате с такава мрежа, вие може да се свързвате с фалшива мрежа, която е създадена с цел да открадне вашите пароли и друга лична информация. По късно тази информация може да бъде използвана за лична облага по различни начини.


2. Попълване на данни онлайн. В интернет е попадала всякаква лична информация и основната причина за това е подценяване на опасността някой да използва личните ви данни. Освен, че трябва да се внимава към каква мрежа се свързвате, трябва да се внимава каква информация предоставяте на трети страни. Много сайтове събират информация и после я продават без вашето съгласие и знание. Преди да предоставите телефонът си, имейл адрес, имена и друга лична информация трябва да знаете какво ще прави сайтът с тях. Може ли да му се има доверие. Същото важи и когато се логвате в някой сайт чрез фейсбук или гугъл профила си. Това улеснява използваната услуга, но може си навредите. Може несъзнателно да дадете разрешение съдържанието да се споделя на вашата стена и така вашите намерения или позиция по дадена тема да стане достояние на широк кръг от хора. Трябва да внимавате на какво се съгласявате. Много опасно е да си дадете данните от дебитна или кредитна карта в непознат интернет магазин.
3. Използването на една и съща парола крие опасности да попаднете на фалшив сайт, да си въведете потребителско име паролата за вход и така да изпратите данните си на злосторници. Така те стават компрометирани и могат да бъдат използвани за вход към популярни сайтове. Същото важи и при регистрации в непознати сайтове. Пароли се помнят трудно, но е препоръчително да имате различни пароли за различните сайтове. Особено внимателни трябва да бъдем в страниците, където става въпрос за онлайн разплащания, електронна поща, социална мрежа. Трябва да си избирате сигурна, уникална парола с много символи. Добре е ако сайтът предлага двустепенна верификация, тя да бъде активирана. Това е допълнителен код, който е активен обикновено 30 секунди. Така, ако паролата ви попадне в ръцете на злосторници няма как да преодолеят този допълнителен код. Използвайте последните версии на антивирусни програми за защита от вируси, червеи и троянски коне.
4. Споделянето на снимки от социалната мрежа също крие известни рискове. Това, което вероятно не знаете, е че телефонът може да отбележи местонахождението ви. Тази информация издава къде живеете. Лесно решение на този проблем е да изключите  автоматично посочване на местонахождението на снимката от смартфона. Не е препоръчително, когато сте на почивка или далеч от дома да публикувате снимки. Така крадците разбират, че не сте си у дома, и ако у вас няма никой, домът ви става лесна мишена. Много крадци използват социалните мрежи за планиране на обирите си. Съветвам преди да публикувате нещо в фейсбук, да обмислим внимателно кой може да види постовете ви, има ли някой в домът ни.  
5. Не вярвайте на всичко, което четете в интернет. Там голяма част от информацията е фалшива. Доверявайте се на утвърдени сайтове и подлагайте всичко на съмнение. Ако в страницата с дадена информация липсва секция „за нас“, не е цитиран източник, заглавието е само с главни букви и се използват прекалено пикантни фрази, вероятно става въпрос за сайтове с много реклами.
6. Възможност за измама при покупка онлайн. Често решаваме да си купим нещо по интернет.  Ако е от познат онлайн магазин възможността да ни измамят е минимална. Ако магазина е непознат възможността за измама расте. Рискът е най – голям ако взимате продукт от друг потребител на доста ниска цена. Необходимо е да си отваряте очите на четири. Направете следните стъпки:
-вижте обявата дали има истинско име и телефон, ако няма прескочете тази обява.
- ако има телефон направете една бърза справка в google какво казва за посоченото име и телефон. Вижте какво са писали другите потребители за дадения продавач. Ако няма нищо подозрително преминаваме към следващата стъпка.
- позвънете на продавача и задавайте колкото си може повече въпроси. Целта е да разберете какво представлява продавача и какъв продукт продава. Питайте за гаранция, от къде е купен, как е ползван, какво е състоянието, има ли скрити дефекти. Един страничен въпрос от рода – Вие какво работите и за какво продавате продукта би стъписало измамника, той губи време докато измисли какво да те излъже и напрежението расте. Коректния продавам отговоря бързо и точно. Ако използвате куриер винаги искайте опцията отвори преди да платиш.
7. Запознаване с красиво момиче. Винаги имайте едно на ум, че човекът зад отдалечения компютър или смартфон, може да не е този за който се представя. Може да е злосторник или обикновен бот с користни цели. Следете внимателно за следните неща:
- правопис, наличието на много правописни грешки говори, че си имате работа с необразован човек.
- наличието на неправилни изречение говори, че си имате работа с компютърна програма.
- проверете името му в google, дали зад това име има такъв човек
- проверете и снимката му дали не се среща и на други места.
- проверете кога е създаден и профила. Ако е създаден вчера прекратете кореспонденцията с този човек. Ако се прави на познат на семейството може да му зададете контролен въпрос относно роднините. Брат, сестра
Това са областите, където може да бъдете измамени.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok